Fulltime Blogger & Influencer. Best New Media at Blue Ribbon 2014 Award. Best Motorsport Blog MSMW 2015.

Assalamualaikum w.b.t
Korang pernah tengok tak kalau orang search blog korang keluar link-link di bawah? Contohnya macam gambar dibawah ni…
sitelinks denaihati.com
Hasil carian blog Denaihati.com
Pernah? Selalunya kalau korang search akan keluar macam ni je kan…
Hasil carian blog Melastikbintang.com
Ok, untuk makluman korang link-link dibawah tu namanya Sitelinks
Definisi Sitelinks
Sitelinks Google adalah beberapa pautan yang muncul pada halaman pertama hasil carian Google apabila korang mencari nama atau link Blog atau Laman Web. Pautan yang ditunjukkan di bawah hasil carian Google, yang dipanggil Sitelinks. Pautan yang menunjukkan pada hasil carian Google sebagai sitelinks adalah automatik dijana oleh Google sendiri. 
Kelebihan Mempunyai Google Sitelinks.
Mempunyai Sitelinks blog korang pada hasil carian Google adalah berguna untuk pengguna. Terdapat banyak manfaat jika blog korang mempunyai Sitelinks Google, tetapi di bawah adalah sebahagiannya.
  • Jika korang mempunyai sitelinks blog di Google, ini menunjukkan korang mendapat lebih banyak trafik ke blog korang dari Google. Oleh itu, kerana Sitelinks yang muncul pada Google blog korang akan mendapat lebih banyak pendedahan.
  • Jika blog korang mempunyai Sitelinks Google ia bermakna korang mempunyai lebih keutamaan di Google. Kerana Sitelinks Google hanya diberikan kepada laman-laman web yang sangat popular dalam niche mereka sendiri, ia mempunyai bilangan backlinks yang baik, links yang berstruktur baik dan mempunyai navigasi yang mudah dan lain-lain.
  • Sitelinks Google juga menunjukkan bahawa isi kandungan blog anda mendapat perhatian dan mendapat kepercayaan penuh dari Google, itulah sebabnya anda harus ada Sitelinks untuk blog anda di Google.
Bagaimana untuk dapatkan SiteLinks Google?
Sebelum membaca lagi biarlah MB jelaskan, tidak ada cara rasmi atau mudah untuk mendapatkan sitelinks Google. Maksud MB disini, Google tidak berkongsi apa-apa proses untuk mendapatkan sitelinks Google. Jadi tidak ada jalan pintas, widget atau butang yang memerlukan klik untuk Google sitelinks. Tetapi jangan bimbang, MB akan berkongsi beberapa faktor yang sangat penting untuk mendapatkan sitelinks Google untuk blog korang di Google berdasarkan pemerhatian dan bacaan juga analisis yang MB lakukan.
  • Pastikan korang mendapat jumlah trafik yang baik dari enjin carian dan blog korang mempunyai CTR (Click Through Rate ) yang tinggi dari halaman keputusan enjin carian.
  • Pastikan tajuk artikel yang betul dan Meta Tags Penerangan untuk halaman blog korang.
  • Pastikan blog korang telah wujud sekurang-kurangnya 30 hari. Google tidak memberikan Sitelinks untuk domain yang wujud kurang dari 30 hari. Walau bagaimanapun, jika korang mempunyai kandungan yang berkualiti dan struktur blog yang baik, korang boleh mendapatkan sitelinks untuk laman web anda hanya dalam satu bulan.
  • Blog / laman web korang perlu menduduki kedudukan pertama jika mencari nama blog anda di Google.
  • Jika blog korang mempunyai Google authorship markup anda mempunyai lebih banyak peluang untuk mendapat sitelinks Google dengan mudah.
  • Blog korang harus SEO Friendly seperti kata kunci, tajuk, penerangan dan lain-lain Ia banyak  membantu untuk mendapatkan sitelinks Google dengan cepat.
  • Blog korang perlu mempunyai bilangan backlinks yang banyak dan berkualiti. Korang harus cuba untuk mendapatkan beberapa inbound link dari laman web yang berkualiti tinggi.
Bagaimana untuk membuang Sitelinks Google?
Jika ada yang tidak betul atau  URL sitelink blog korang yang tidak sesuai ditunjukkan pada hasil carian Google dan korang tidak mahu menunjukkan ia di Google, korang boleh membuangnya. Berikut cara untuk membuang URL sitelink.
  • Log In ke  Webmaster Google korang dan klik laman web yang korang mahu.
  • Layari ke Configuration >> Sitelinks.
  • Dalam  kotak Demote this sitelink, letakkan URL sitelink yang korang mahu keluarkan.
  • Sekarang klik pada butang Demote.
  • Sebaik sahaja korang telah buangkan satu sitelink, ia mengambil sedikit masa untuk menunjukkan hasil . Google akan berhenti menunjukkan pautan yang tertentu dari blog / sitelinks korang dan satu lagi alternatif tambahan ialah korang boleh buang sehingga 100 URL dan juga undemote sitelink juga.

Diharapkan penerangan dan sedikit penjelasan mengenai Sitelinks dari MB dapat menjawab soalan korang semua. Jika tips yang MB berikan ini tidak menampakkan hasil mungki ada cara lain yang boleh anda lakukan. Banyakkan membaca dan analisis di blog orang lain juga

6,338 total views, 1 views today

Leave Your Comment

Comments

  1. Alhamdulillah. Blog ciput ambe ada jugak sitelink ni. Setuju jugak dgn kata Titan, entah macam mane sitelink ni datang sendiri..syukurlah kiranya bonus utk blog

    terima kasih bro MB berkongsi tips!

  2. Kalau edit blog, kadang² site link ni hilang sekejap, kena bagi masa Google utk crawl semula blog.

    Page yang diletak pada navigation bar dengan tajuk sesuai yang kita target juga salah satu tips untuk mendapakan sitelink yang berkualiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam