Fulltime Blogger & Influencer. Best New Media at Blue Ribbon 2014 Award. Best Motorsport Blog MSMW 2015.

Selain bercerita tentang keluarga, MB sekali sekala akan menceritakan tentang kisah travel kami sekeluarga di blog ini. Ada satu destinasi yang MB dambakan untuk bercuti disana sejak waktu persekolahan lagi iaitu Jepun. Maklumlah zaman sekolah menengah dulu terpengaruh dengan drama-drama Jepun yang ditayangkan di televsiyen. Yang pasti, anda semua juga pun menyimpan impian yang sama dengan MB untuk ke Jepun, bukan? MB tertarik dengan budaya, masyarakat dan keindahan alam di negara Jepun.

Baru baru ini Japan Tourism Board mengadakan satu peraduan di Facebook untuk meningkatkan jumlah pelancong dari Malaysia ke Jepun, terutamanya di wilayah Okinawa. Ini supaya pelancong dari luar tertarik untuk menjadikan Okinawa sebagai salah satu destinasi pelancongan mereka. Pertandingan ini diberi nama #ILoveOkinawa Campaign di Okinawa Facebook.

Info Peraduan:

Tarikh         :  10 Feb 2014 – 10 March 2014
Dimana       :  Okinawa Facebook: “Be. Okinawa” (LIKE )
Tumpuan   :  Terbuka kepada warganegara Malaysia
Hadiah        :  5 pemenang untuk hadiah pertama, “Ryukyu Glass
50 pemenang untuk hadiah ke-2, “Star Sand

Apa Yang Perlu Dilakukan:

Satu album foto yang dimuatkan dengan 20 gambar diletakkan di Facebook Okinawa (BeOkinawa). Peserta  diminta untuk memilih 3 daripada 20 gambar yang dipamerkan. Setiap peserta perlu “Like” Okinawa Facebook untuk mengambil bahagian dalam kempen ini di https://beokinawa.net/my . Selepas permohonan itu tutup, 1 gambar akan dipilih secara rawak sebagai gambar pemenang oleh pihak penganjur dan 55 pemenang akan dipilih secara rawak daripada mereka yang telah memilih gambar tersebut. Emel akan dihantar kepada pemenang tersebut dan hadiah akan dihantar kepada mereka.

5 Kategori Gambar akan dimuat turun di Okinawa Facebook. Terdapat 4 gambar dalam setiap kategori.

  • Alam Semula Jadi 

be Okinawa contest

  •  Masyarakat dan Acara

be okinawa campaign

  • Budaya

be okinawa campaign

  • Makanan

be okinawa campaign

  •  Resort dan Hiburan

Saban tahun Pulau Okinawa maju, menyesuaikan diri kepada pertambahan nombor pelancong ke pulau tersebut. Hotel-hotel disekitar pulau itu dihiasi lautan biru dan pasir putih sesuai dijadikan tempat berbulan madu atau majlis perkahwinan. Lautan yang jernih membolehkan kita melihat sehingga ke dasar laut. Terdapat juga akuarium yang menunjukkan dasar laut pulau tersebut untuk pengunjung yang kurang berani menyelam atau untuk hari-hari yang sejuk. Terdapat juga kawasan-kawasan hiburan malam bagi yang ingin menyelami sepenuhnya pengalaman Okinawa.

be okinawa campaign
Resort dan hiburan juga salah satu tarikan di Okinawa

Langkah-langkah Peraduan :

Cara cara pertandingan be okinawa campaign
Langkah langkah pertandingan Be Okinawa

Untuk sertai contest Be Okinawa ini boleh layari https://beokinawa.net/my

Menariknya Okinawa!

Wilayah Okinawa yang terletak di hujung selatan Jepun adalah syurga musim panas yang kekal. Yang jelas laut biru adalah imej paling menyerlah di Okinawa.  Airnya begitu biru dan jernih bagaikan anda sedang melihat ke dasar lautan dimana ikan-ikan tropika berenangan di antara terumbu karang.

Pelawat bukan sahaja boleh mengambil bahagian dalam sukan laut, malah boleh menikmati lautan indah dihiasi dengan terumbu karang yang bertaraf dunia atau melawat dan berdepan dengan keindahan alam semula, menyaksikan haiwan-haiwan dan tumbuh-tumbuhan di rumah hutan.

Alam semula jadi yang unik di Okinawa telah dibentuk oleh ciri-ciri geografi yang kompleks daripada pulau-pulau dan iklim lautan subtropika yang sederhana dan hujan.

Jika berehat dan bersantai gaya mewah adalah apa yang anda carikan, di Okinawa terdapat pelbagai resort pilihan termasuk estetika dan kemudahan spa. Zaman lalu, kerajaan yang dipanggil “Ryukyu” makmur di tanah ini. Adat resam dan budaya di tanah ini adalah sangat popular di kalangan pengunjung.

Budaya Ryukyu berkembang di abad ke-14 untuk abad ke-16 apabila Okinawa dikenali sebagai “Kerajaan Ryukyu“. Budaya Ryukyu dipenuhi dengan ciri-ciri  tradisi lama yang baik yang telah diluluskan melalui generasi dan terus maju walaupun kini dalam kraf tradisional, seni, makanan, gaya hidup, dan seni mempertahankan diri seperti Karate.

Industri restoran makmur di Okinawa, dengan variasi masakan Barat, Cina, Korea, dan juga maskan Asia Tenggara dan Amerika Selatan. Walau bagaimanapun, tidak meyeluruh sesuatu lawatan tanpa merasa sendiri masakan Okinawan tempatan, bukan? Terkenal dengan peranannya dalam memanjangkan usia dan kesihatan yang baik, hidangan Okinawan secara meluas boleh dikategorikan dalam dua bahagian; hidangan yang elegan disediakan untuk Raja dan istana semasa era Kerajaan Ryukyu , dan hidangan yang menjimatkan dan berpatutan lahir dari kebijaksanaan wajar dalam hidup sehari-hari yang biasa. Kedua-duanya dipengaruhi oleh masakan budaya China dan Jepun. Cubalah beberapa hidangan tempatan di Okinawa antaranya  “Uchinanchu“.

* Okinawa akan berada di MATTA Fair akan datang dan jangan lepaskan peluang untuk pergi ke booth Okinawa untuk dapatkan harga yang menarik. Destinasi pelancongan yang tidak harus dilepaskan, kerana penuh dengan kemeriahan dan keseronokkan di Okinawa.

4,657 total views, 1 views today

Leave Your Comment

Comments

  1. Menarik juga hadiah yang ditawarkan untuk menyertai contest ini. Appaun buat bro… semoga berjaya walaupun contest ini ramai yang pro-pro join sama. Artikel daripada bro pun tidak kurang hebatnya….
    Blogger Top Star Ajak Terjah Artikel Terbaru Beliau ..Mat Yo Didenda RM5000My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam