Fulltime Blogger & Influencer. Best New Media at Blue Ribbon 2014 Award. Best Motorsport Blog MSMW 2015.

Mengenang kembali waktu dulu……

Teringat masa mula mula berkecimpung dalam bidang blogging dulu..Baru nak belajar merangkak…Hehehe..Masa awal awal dulu tak terfikir langsung untuk dapat payment tinggi bila datang event atau buat job… Yang hanya dalam fikiran waktu itu ialah nak :

1. mantapkan blog
2. ‘lekatkan’ pembaca pada blog
3. Naikkan trafik
4. mantapkan penulisan/artikel
5. Cari kawan dan kembangkan network

Kalau takde semua tu memang sukar untuk advertiser ‘lekat‘ pada kita.. dulu trafik sehari 80 je..bukan 80k k…hahaha.. komen di blog?? haha lagilah…setakat 2-3 komen je….takde orang kenal dan tahu blog aku…agak agak boleh dapat payment ke atau dapat job..sukarkan…apatah lagi nak dapat payment tinggi…

Change_What_You_re_Doing_to_Succeed

Sebab itu, aku bermula dengan event yang tidak berbayar.. Kenapa tidak berbayar?

1. Nak cari tapak dalam membina branding
2. besarkan networking
3. buka mata advertiser
4. timba pengalaman

Lama kelamaan rezeki dalam dunia blogging itu datang..bermula dari :

event/job free —> dapat payment ( tak banyak) —-> sambil tu terus mantapkan blog —-> rezeki datang lagi ( payment bertambah sedikit ) —–> tingkatkan usaha lagi —-> alhamdulillah sekarang….

jadi MB bermula dari satu peringkat ke satu peringkat…dan banyak belajar dari rakan rakan blogger lain…nak berjaya kena menimba ilmu dan belajar dari rakan rakan lain.. saling bertukar-tukar pendapat…

nak berjaya bukan senang…tiada jalan pintas…kena lalui setiap kesusahan yang datang… dan jangan mudah putus asa…..

bermula dengan event tidak berbayarlah MB dapat menjenamakan blog ini.. pada permulaan untuk menapak, kita perlu lakukan pengorbanan..sedikit sebanyak kadang-kadang terpaksa meninggalkan keluarga untuk pergi event.. wang ringgit juga terpaksa dikeluarkan… tetapi alhamdulillah semua itu terbalas pada masa yang akan datang.. Insya allah…

p/s: kesenangan bermula dengan kesusahan..

 

3,640 total views, 1 views today

Leave Your Comment

Comments

  1. Mengenali MB dulu, memang bro seorang yang low profile.. Salah seorang mentor IA dalam blogging ni.. ada sahaja yang boleh di manfaat daripada blog ni.. tahniah bro..

    p/s : Bukan senang hendak senang.. 😀
    Irwan Alessa Ajak Terjah Artikel Terbaru Beliau ..Alasan Lambat KahwinMy Profile

  2. Dalam apa juga bidang pun pengalaman itu akan menjadi guru yg terbaik, semua org akan bermula dari bawah bukan tup2 terus berjaya.
    JunAina Ajak Terjah Artikel Terbaru Beliau ..Ujian HidupMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam