Fulltime Blogger & Influencer. Best New Media at Blue Ribbon 2014 Award. Best Motorsport Blog MSMW 2015.

Assalamualaikum w.b.t

Dah lama tak menulis artikel mengenai teknik-teknik dalam dunia blogging ni. Ini pun disebabkan waktu mengeteh bersama Blogger Pemurah tempoh hari, beliau memberi sedikit ilmu mengenai penulisan apa yang patut kita tulis. Terdetik dari itulah MB hasilkan artikel ini. Tak semestinya blog parenting kena tulis pasal parenting je kan.. Hehehe.

Ok, ramai yang mengerti apa yang dimaksudkan dengan PageRank sesuatu halaman web. Semakin tinggi PageRank yang mereka ada, semakin sayanglah Google kepada halaman web anda. Ringkasnya halaman yang mempunyai PageRank tinggi banyak kelebihan.

google-pagerankTetapi tahukah anda faktor-faktor yang memberi kesan kepada PageRank? Sebab-sebab bagaimana PageRank boleh naik dan turun dan apa puncanya. Jadi MB nak kongsikan sedikit ilmu yang MB dapat dari bahan bacaan.

Faktor-faktor yang mempunyai kesan ke atas PageRank?

  • Inbound Link

Setiap link yang masuk kedalam halaman web adalah penting kepada jumlah keseluruhan link. Kecuali laman web yang digantung. PageRank adalah satu bentuk sistem pengundian. Satu pautan ke laman tersebut adalah satu undi untuk laman tersebut. Laman yang mempunyai PageRank yang lebih tinggi akan mendapat kelebihan dari  Google. Google akan memberi undi yang lebih kepada halaman yang mempunyai PageRank yang tinggi tadi. Secara ringkasnya, halaman web  yang mempunyai banyak Inbound link maka semakin tinggi peluang untuk meningkatkan PageRank.

  • PageRank Menurun

Anda boleh kehilangan beberapa pautan (link) penting jika ada pautan (link) yang tidak lagi menghubungkan ke laman web anda. Penurunan PageRank juga boleh berlaku jika beberapa rakan-rakan yang menghubungkan link ke halaman anda, juga mengalami penurunan dalam PageRank mereka sendiri.

  • Pautan Dari Halaman Lain

Pautan dari atau ke laman web berkaitan yang berkualiti tinggi adalah sangat penting. Jika pautan tersebut menuju ke halaman web yang hampir / sama dengan artikel berkaitan, semakin tinggi jumlah PageRank yang dipindahkan. Pautan ke laman web yang berkualiti tinggi menunjukkan enjin carian halaman web anda adalah sangat berguna kepada pengunjung anda. Hanya menghubungkan ke halaman web kandungan yang berkualiti tinggi yang akan memberikan halaman web anda kelebihan berbanding halaman web lain.

  • Link Popular 

Links masuk daripada laman web popular adalah penting. Jika halaman web yang menghubungkan kepada anda mempunyai PageRank yang tinggi, maka halaman web anda akan mendapat sedikit kelebihan dari reputasi halaman mereka.

  • Pantau Outgoing Link Anda

Halaman web boleh digantung jika ia menghubungkan ke halaman yang diharamkan / digantung. Jadi berhati-hati terhadap mana-mana pautan luar (outgoing-link) dari halaman anda yang menghubungkan ke halamam lain. Jangan hubungkan ke halaman yang tidak baik / banned sites kerana Google akan menghukum anda untuk link buruk (bad-links) jadi sentiasa menyemak PageRank halaman web yang anda hubungkan dari halaman web anda.

  • Aktiviti Salah Laku

Aktiviti-aktiviti yang menyalahi undang-undang juga akan menghukum PageRank anda dan mungkin menggantung laman web anda dari Google. Istilah Hidden text, deceptive redirects, cloaking, automated link exchanges, atau apa-apa lagi yang berkait rapat terhadap garis panduan kualiti Google boleh menggantung laman web anda dari Google.

  • Keyword 

Google meneliti konteks link masuk anda, dan hanya halaman mereka yang mempunyai link yang berkaitan dengan kata kunci tertentu yang akan dicari enjin carian, ini akan membantu anda mencapai kedudukan yang lebih tinggi untuk kata kunci tersebut.

  • PageRank Page Berbeza

Setiap page (Home, Hubungi,Arkib dll ) didalam halaman web akan mempunyai Page Rank yang berbeza. Enjin carian merangkak ke dalam page dan indeks bukannya halaman web, sebab itu kedudukan PR setiap page di dalam halamn web anda mungkin berbeza-beza.

Itulah serba sedikit yang MB dapat kongsikan dengan pembaca serba sedikit mengenai tips berkenaan PageRank. Semoga dapat memahaminya dan menyebarkannya kepada yang lain.

Semoga berjumpa lagi di perkongsian ilmu yang lain.

8,455 total views, 1 views today

Leave Your Comment

Comments

  1. Maaf mas, sya mau tanya, cara cek outbond link sma inbound link dari mana yah.? Nah untuk page rank alexa.com itu brpengaruh gak? Trmakash sblumny

  2. Bagus cara penulisan anda, teknik anchor link yang saudara lakukan kepada wikipedia, google dan mana-mana laman web berstatus PR7 ke atas akan memberikan sumbangan besar peningkatan PR blog kita. Teruskan teknik ini untuk entry2 seterusnya. in sha allah…blog saudara akan meningkat ke PR3 kelak…
    Syarih Ajak Terjah Artikel Terbaru Beliau ..Notebook Komputer Mahal Berbaloi Ke?My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam