Fulltime Blogger & Influencer. Best New Media at Blue Ribbon 2014 Award. Best Motorsport Blog MSMW 2015.

Bila cakap pasal trafik blog ni confirm sesetengahnya sentap atau stress sebab trafik blog mereka tak setinggi trafik blog orang lain.. Kan.. Aku sendiri pernah rasai macam tu.. Malah pernah down nak menulis blog sebab trafik setakat 40-50 UV sehari.. Lepas tu update pun dah malas sebab dalam otak fikir ‘alah.. bukan ada orang baca pun blog aku’…

Itu aku yang dulu.. Masa awal awal berblog.. Tiada PANDUAN dalam dunia blogging..

Tapi tah macam mana terdetik kat hati ku ini.. Orang boleh buat duit dengan blog, kenapa aku tidak.. Sejak tu mindset aku nak jadikan blog sebagai salah satu sumber pendapatan..

Dari situ aku mula belajar dengan rakan-rakan lain.. Menimba ilmu..Pelbagai bendalah aku belajar.. Tapi kena ingat, nak buat duit dengan blog ni kenalah ada trafik / pembaca blog yang tinggi atau mantap.. Barulah advertiser atau orang luar pandang dan nampak blog korang ni ada value.. Sebab mereka ni pentingkan trafik blog  dan adakalanya skill penulisan anda.. Trafik meningkat in syaa allah boleh buat duit..

Antara client yang pernah collaborate dengan aku ialah FrogAsia YTL Company . So dorang memang akan minta stats trafik korang sebab ianya job berbayar.

1. Ini email yang aku terima dari mereka.

 

2. Selepas itu advertiser mesti akan minta stats trafik blog korang untuk dorang tengok. Just bagi je stats korang..

 

 

3.  So kalau dorang agree dengan rates yang korang berikan, dorang akan berikan kata putus samada setuju atau tidak..

 

 

Begitulah kebiasaannya berlaku kalau job untuk advertorial atau editorial berbayar di blog korang. Kalau trafik korang ok dan tinggi tiada masalah untuk letak kan harga tapi biarlah berpadan.

Mudah je buat duit dari blog kan.. Tapi bukan mudah nak bagi trafik blog tinggi.. ada teknik dan caranya…

Kalau korang nak tahu bagaimana nak tingkatkan trafik blog korang boleh rujuk panduannya ===> Rahsia Jana Trafik Tinggi

3,487 total views, 6 views today

Leave Your Comment

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam