Fulltime Blogger & Influencer. Best New Media at Blue Ribbon 2014 Award. Best Motorsport Blog MSMW 2015.

Assalamualaikum w.b.t
Kemahiran seperti langkah pertama, tersenyum buat kali pertama, dan melambai dipanggil Perkembangan. Perkembangan adalah perkara yang kebanyakan kanak-kanak boleh lakukan pada umur tertentu. Kanak-kanak mencapai peristiwa penting mereka dalam bermain, belajar, bercakap, berkelakuan, dan bergerak seperti merangkak, berjalan, atau melompat..
Pada tahun pertama dan kedua (1-2 tahun), kanak-kanak akan terus bergerak lagi, dan mereka akan mulai sedar tentang diri mereka dan persekitaran mereka. Keinginan mereka untuk meneroka objek dan orang juga semakin meningkat. Pada peringkat ini, kanak-kanak akan menunjukkan kebebasan yang lebih jelas  seperti mula menunjukkan tingkah laku ingkar, mengenali diri mereka dalam gambar atau cermin, dan meniru tingkah laku orang lain terutama orang dewasa dan kanak-kanak yang lebih tua. Kanak-kanak juga mampu untuk mengenali nama-nama orang dan objek biasa, membentuk frasa dan ayat yang mudah, dan ikut arahan mudah dan arahan.
Artikel kali ini MB nak kongsikan serba sedikit beberapa tips untuk ibu bapa di rumah apa yang mereka boleh lakukan pada anak mereka pada umur 1-2 tahun. Dari segi apa yang ibu bapa dapat membantu.
Berikut adalah beberapa perkara yang anda, sebagai ibu bapa, boleh lakukan untuk membantu anak kecil anda pada masa ini:
 • Bacakan sesuatu untuk anak kecil anda setiap hari seperti membacakan buku cerita padanya setiap malam sebelum tidur.
 • Meminta beliau untuk mencari objek untuk anda atau nama-nama bahagian pada anggota badan dan objek.
 • Main permainan yang sepadan dengan anak kecil anda, seperti menyusun bentuk dan mengemas semula alat permainan yang berterabur.
 • Galakkan mereka untuk meneroka dan mencuba perkara-perkara baru.
 • Membantu  perkembangan bahasa anak kecil anda, bercakap dengan beliau. Cuba mulakan perkataan yang mudah seperti katakan pada anak anda ‘mamam‘, ‘babah‘. Sebagai contoh, jika anak kecil anda berkata ‘babah’, anda boleh bertindak balas, ‘Ya, tepat sekali.’ Respon anda terhadap mereka amat penting.
 • Menggalakkan perkembangan anak anda  dengan membiarkan dia  berpakaian sendiri dan makan sendiri.
 • Beri Respon yang lebih kepada tingkah laku yang sepatutnya daripada  menghukum tingkah lakunya yang tidak diingini. Sentiasa memberitahu atau menunjukkan anak anda apa yang dia perlu lakukan dan apa yang tidak perlu dilakukan.
 • Menggalakkan rasa ingin tahu anak kecil anda dan keupayaan untuk mengenali objek yang biasa dengan melawat ke taman atau keluar bersama.

Beberapa tips di atas MB dan isteri telah cuba praktikkan untuk membantu perkembangan Mr Ray setakat ini, Alhamdulillah nampak perkembangannya sedikit demi sedikit. Sekarang Mr Ray dalam proses berjalan pula, jadi sebagai keluarga kami perlu membantu Mr Ray untuk berjalan dan memberi galakkan kepadanya. Seperti membiarkan Mr Ray berjalan atau bertatih dengan memaut dinding atau kerusi.
Harap tips di atas dapat membantu ibu bapa di luar sana, sedikit sebanyak apa yang MB kongsikan dapat memberi manfaat kepada anda.

5,974 total views, 1 views today

Leave Your Comment

Comments

 1. Saya suka melihat perkembangan kanak-kanak ketika mereka mula dapat bertatih, bergantung di kerusi atau meja untuk mereka mula belajar berjalan. Suka melihat telatah mereka ni.
  Kamil Salleh Ajak Terjah Artikel Terbaru Beliau ..Contest Seo EridyMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam